Därför proppar vi i oss hallon ;)

Nyttigt i hallon
Hallon (bären fortsättningsvis) innehåller mycket mangan, C-vitamin och fibrer. Det finns också hel del folat, B2-vitamin, magnesium, niacin, kalium och koppar.
Näringsämne | per 100 g |
C-vitamin | 25 mg |
Folat | 26 mikrogram |
B2-vitamin | 0,098 |
B3-vitamin | 0,90 mg |
Kalium | 152 mg |
Koppar | 0,081 mg |
Magnesium | 18 mg |
Mangan | 1,01 mg |
Varje hallon består egentligen av många små bär. Varje sådant bär innehåller ett litet frö. Det gör att hallon innehåller hela 6,78 g fibrer per 100 g.
Hallon innehåller också en annan sorts antioxidanter, ellagitanniner, som finns i få andra livsmedel.
Hallon är antioxiderande
En studie över hallon och hur man mäter effekten av antioxidanter publicerades i BioFactors av forskare från Plant Research International (Wageningen).
- Hallon innehåller C-vitamin och antocyaniner, men dessa kan också hittas i många andra livsmedel. Men, ungefär 50% av den antioxidativa effekten av hallon kommer från ellagitanniner.
Mumma Hallon:
![]() |
****
Hallon, jordgubbar, granatäpple, smultron och valnötter innehåller ellagsyra som är bra mot cancer. Hallon anses även förebygga matstrupcancer. Hallon innehåller polyfenoler vilket gör att bäret är bra mot skadliga bakterier, virus och svamp av olika slag. Hallon innehåller även hallonketon som anses bra för fettförbränningen. Svarta hallon har ett ORAC-värde på hela 16 400. |
Mums så gott det är med frukt och bär såhär på vintern, det är ju då det är som viktigast med en massa vitaminer ! Vi äter en massa frukt och bär varje dag! Ett tips i vintermörkret! :)