Därför proppar vi i oss hallon ;)



Nyttigt i hallon

Hallon (bären fortsättningsvis) innehåller mycket mangan, C-vitamin och fibrer. Det finns också hel del folat, B2-vitamin, magnesium, niacin, kalium och koppar.

Näringsämne per 100 g
C-vitamin 25 mg
Folat 26 mikrogram
B2-vitamin 0,098
B3-vitamin 0,90 mg
Kalium 152 mg
Koppar 0,081 mg
Magnesium 18 mg
Mangan 1,01 mg

Varje hallon består egentligen av många små bär. Varje sådant bär innehåller ett litet frö. Det gör att hallon innehåller hela 6,78 g fibrer per 100 g.

Hallon innehåller också en annan sorts antioxidanter, ellagitanniner, som finns i få andra livsmedel.

Hallon är antioxiderande

En studie över hallon och hur man mäter effekten av antioxidanter publicerades i BioFactors av forskare från Plant Research International (Wageningen).

- Hallon innehåller C-vitamin och antocyaniner, men dessa kan också hittas i många andra livsmedel. Men, ungefär 50% av den antioxidativa effekten av hallon kommer från ellagitanniner. 





Mumma Hallon:

Hallon

****

Energi-

nivå

Ämne Per 100 gram (28 kcal)
Hallon

 

energimatare_lag

Låg

Kolhydrater

Fibrer

 

C-vitamin

E-vitamin

B9 - folsyra

Magnesium

Antioxidant

4 gram

4 gram

27 milligram (36 % av RDI)

1,4 milligram (14 % av RDI)

26 mikrogram (9 % av RDI)

25 milligram (8 % av RDI)

ORAC-värde: 1220

 

Hallon, jordgubbar, granatäpple, smultron och valnötter innehåller ellagsyra som är bra mot cancer. Hallon anses även förebygga matstrupcancer.

Hallon innehåller polyfenoler vilket gör att bäret är bra mot skadliga bakterier, virus och svamp av olika slag.

Hallon innehåller även hallonketon som anses bra för fettförbränningen.

Obs!

Svarta hallon har ett ORAC-värde på hela 16 400.




Mums så gott det är med frukt och bär såhär på vintern, det är ju då det är som viktigast med en massa vitaminer ! Vi äter en massa frukt och bär varje dag! Ett tips i vintermörkret! :)


Kommentarer





Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0